Rough Expeditions

Östafrika till Mellanöstern
Startdatum:
10 Februari 2022
Antal resdagar:
59
Antal lediga platser:
0
Länder:
Uganda - Kenya - Ethiopia - Eritrea - Sudan - Saudi Arabia - Jordanien - Israel
Antal kilometer:
ca 8000
Pris:
45 700 kr
Information:

Det här är en resa som vi tror kan bli ganska extrem. Och resan är skapad för oss som vill ha mer av det där som gör en expeditionsresa spännande. Vi kommer nog inte att köra den en gång till.

Expeditionen går genom hela tio länder och skall tänja på gränserna om vad som är roligt och spännande och vara möjligt att köra. Du som blint tar dina beslut efter vad svenska UD:s rekommendationer är bör stanna hemma. Som på alla våra expeditionsresor gäller även här att du med under eget ansvar och på egen risk. 

Expeditionen går genom ovanliga och ibland mer spännande terränger. Det kommer finnas många möjligheter att ta ut svängarna och göra resan till en lite extremare expeditionsresa.

Vi som planerar denna expedition har inte bara drömt om att göra en annorlunda resa. Vi är medvetna om riskerna, vana att resa i Afrika, vi har ett nätverk av goda kontakter, och följer noga säkerhetsläget i de olika regionerna vi planerar att köra igenom.  

"Expeditionen i sig har inga som helst inslag av guidning. Det är en expeditionsresa med allt vad det kan innebära. På gott och ont. Så för din egen skull, -kom väl förberedd".  
 

VISUMLÄNDER

Uganda, Kenya, Etiopien, Somaliland, Djibouti, (Eritrea) Sudan, Saudiarabien och Jordanien.       

 

Expeditionsresan:

UPPTÄCK  UGANDA
Expeditionsresan startar i Ugandas huvudstad Kampala. Planen är att vi skall få uppleva stora delar av Uganda lite annorlunda. Vi börjar med att först köra västerut , nästan så långt vi kan komma. Och sedan fortsätta norrut och försöka ta oss ända ut till Lake Alberta som gränsar till Kongo. Sedan bär det iväg mot n/ö Uganda. Planen är där att leta reda på en gränsstation där vi kan ta oss över till nordvästra Kenya. Sträckan i Uganda kan bli på ca 100 mil +- innan vi kommit fram till Kenyanska gränsen. 

UPPLEV KENYA PÅ ETT NYTT SÄTT
Nordvästra Kenya mot Sydsudanhållet känns ganska obearbetad. Och lake Turkana på vår väg mot Omorate gör inte saken sämre. Vi är på väg mot Etiopien. (Men först är planen att ta oss in i Sydsudan på vägen dit). Vi har goda kontakter så ett försök lär det bli. Det får bli en expedition i expeditionen. Gränskontrollerna och vägarna här kan bli "ganska" krävande och ta några dagar att köra. Men det hindrar oss inte att försöka. 

ETHIOPIA - EN PÄRLA I ÖSTAFRIKA
Vi kör in i södra Etiopien, passerar Addis Abbeba och ut i öster. Etiopien och Uganda äger Nilens källor. Etiopien som aldrig har kolonialiserats, kaffets ursprungsland, och fantastisk god och kryddad mat. Enligt vår grovplanering blir sträckan på närmare 150 mil+. Ett spännande land med många möjligheter för ett gäng expeditioners i våra egna Land Rovers. Vi är på väg till gränsstationen mot Somaliland. 

RÖDA HAVET ÄR BLÅTT
Somaliland (skall inte förväxlas med Somalia) och Djibouti kommer lägligt med välbehövlig avkoppling vid havet innan vår nästa etapp startar. Bergskörningen över norra Etiopien. 

BACK TO ETHIOPIA
Etiopien levererar. Vi skall göra allt för att ta oss den snirkliga vägen till den brinnande sjön. "Expedition Erte Ale vulcano" (se lånad film) har börjat och ligger framför oss. Det är en bra sväng dit, långt ut i bergstrakterna och mycket nära Eritrea. Men, det finns mycket mer av historiens vingslag att få uppleva i dessa trakter. Hur lång denna etapp blir från Djibouti innan vi når Sudan kan bli intressant att upptäcka. Kanske 150-200 mil, vi får se. Men andra möjligheter finns. Det går faktiskt att köra över bergen och in i Eritrea också, innan vi kommer till Sudan.

ERITREA
Vi planerar att hålla den dörren öppen för att kunna köra igenom här.

SUDAN
På väg mot "Port Sudan". Men först är planerna att vi skall passera Sudans huvudstad Khartoum. Där blå nilen möter vita nilen. Efter ca 140 mil på Sudans vägar och ett antal "wildcamps" kan man verkligen säga att vi har varit där. Vi är på väg mot båten som skall gå över röda havet till Jeddah, i Saudiarabien.

SAUDI ARABIA- EXPEDITION
Japp, vi skall göra det. Vi skall köra längs kusten på östra sidan om röda havet. Det blir en annorlunda och en spännande resa på 110 mil. (Det tar bara 11.5 timmar enligt vår GPS ;). Fast vi planerar ge expeditionen några extra dagar utöver dessa timmar. :) Vi är på väg mot Aqabah.

JORDANIEN
Jordanien små vägar skrämde mig rejält ett par gånger då jag var här senast, 2010. Det var ibland så branta vägar så att det skrek i däcken/asfalten i en del "helt vanliga" uppförsbackar. Efter Aqaba kommer öknen "WADI RUM" som är ett otroligt vackert och mycket speciell plats.. Åter igen ett perfekt landskap med terännger för ett par rosa Land Rover och ett gäng halvtokiga expeditioners. Att wildcampa här blir lätt en upplevelse man sent glömmer.

ISRAEL "THE HOLY LAND"
När vi väl har kommit igenom gränsen från Jordanien är det "döda havet" som väntar på oss från västra sidan. -456 meter under havsytan lockar oss att köra dit. På vägen mot slutmålet för den här expeditionen passerar vi historiens vingslag och Jerusalem blir en värdig avslutning på en grymt spännande expeditionsresa.      

MAPS:
* Uganda / Kenya: maps
* Etiopien/ Somaliland/ Djibouti/ Etiopien/ Eritrea/ Sudan: maps
* Saudi Arabien/ Jordanien/ Israel: maps

OBS Kartmaterialet är mest en grovt planerad resväg.  

Den här expeditionen blir förmodligen en av våra mest spännande resor vi kört hitintills.
Våra planer är ganska tydliga i texten. Och en expedditionsresa är en expeditionsresa med allt vad det kan innebära. Verkligheten kan ha mycket mer att ge än vad vi har planerat, -på gott och ont. Resan skapar möjligheter längs vägen. Platser få tidigare har besökt, och upplevelser som förmodligen aldrig kommer igen.

 

BOENDE

Vi bor i våra egna taktält uppe på ekipagen. Vi har även resesängar och hängmattor med oss att sova i under tusenstjärnig natthimmel. Oftast ”wild & bushcampar” vi på någon avlägsen plats som vi letat reda på. Varje kväll söker vi drömplatsen för vårt nattläger. (Vi vill ha en höjd med bra utsikt, ett vattenfall, några palmer och en beach). Ibland kan det dyka upp en campingplats som lockar oss. Det kan också bli tillfällen för annat boende typ guesthouse och billigare hotell.


MAT

Frukosten har vi med oss på vagnen i köket och består vanligtvis av mjölk och cornflakes/flingor. I övrigt äter vi den lokala maten som finns. Vi äter på restauranger och på lokala matplatser längs vägarna. Ibland köper vi med oss råvaror och tillagar själva i vårt eget kök.

 

INGÅR I PRISET

- En plats i bilarna som deltagare på vår expeditionsresa.
- Köra expeditionsbilarna. (* se övrig information.)
- Samtliga bilkostnader som diesel, vägskatter, biltullhandlingen Carnet de passage, bilförsäkringar,
  bilservice och eventuella bilreparationer.
- Boende: wild & bushcamping i våra egna ekipage.
- Expeditionsledare med mer än tio års erfarenheter av expeditionsresor.

 

TILLKOMMER

- Före avresan: flygbiljetter, eventuella vaxineringar, mediciner och visum.
- Under resan: mat/vatten/snacks, ev. båt och campingavgifter och annat boende. Entréavgifter. Fickpengar.

ÖVRIG INFORMATION

- Se mer om bilkörandet ”FÅR ALLA KÖRA BILARNA”
- Du kan läsa mer om boendet, maten, visum och hur vi lägger upp våra expeditionsresor under fliken INFORMATION.
- Tag reda på vad tidigare deltagare tyckte om sin resa: RECENSIONER


SE VÅR SENASTE NYHET OM CORONA

Ställ dig i kö om någon bokar av sig. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig om det blir en plats ledig.
Fullt. Ställ dig i kö
123456789101112
Kreera web&design Logo